Каталог
Усі категорії

Як надати першу медичну допомогу

28 червня 2024 12

Оцінка ситуації та безпека

Перед наданням допомоги необхідно швидко оцінити ситуацію і забезпечити власну безпеку. Якщо місце події небезпечне (наприклад, ДТП, пожежа), спочатку переконайтеся, що вам нічого не загрожує. Якщо можливо, усуньте або зменште небезпеку. Підходьте до потерпілого лише тоді, коли ви впевнені у власній безпеці.

Оцінка стану потерпілого

Переконайтеся, що потерпілий при свідомості. Підходьте до нього, обережно торкайтеся плеча і голосно запитуйте, чи він вас чує. Якщо потерпілий не відповідає, перевірте його дихання та пульс. Відсутність дихання і пульсу свідчить про необхідність негайного початку серцево-легеневої реанімації (СЛР).

Серцево-легенева реанімація (СЛР)

СЛР необхідно розпочинати негайно при відсутності дихання і пульсу. Покладіть потерпілого на спину на тверду поверхню. Станьте на коліна біля його грудної клітки. Покладіть долоню однієї руки на центр грудної клітки, другу руку – зверху, і почніть натискання глибиною приблизно 5-6 см з частотою 100-120 натискань за хвилину. Після кожних 30 натискань зробіть два вдихи. Для цього відкрийте дихальні шляхи, нахиливши голову назад, затисніть ніс і зробіть вдих рот до рота.

Зупинка кровотечі

Якщо у потерпілого кровотеча, її необхідно зупинити якнайшвидше. Для цього використовуйте чисту тканину або стерильний бинт і накладіть його на рану. Застосуйте прямий тиск на рану, поки кровотеча не припиниться. Якщо кровотеча артеріальна (сильна, пульсуюча кров), можливо, доведеться накласти джгут вище місця рани. Пам'ятайте, що джгут можна тримати не більше 1-2 годин.

Надавання допомоги при опіках

При опіках першого або другого ступеня охолодіть уражену ділянку шкіри під прохолодною водою протягом 10-20 хвилин. Не використовуйте лід, оскільки це може погіршити стан. Накрийте опік стерильним бинтом або чистою тканиною. Не проколюйте пухирі і не наносіть на опік олії чи мазі.

Надання допомоги при переломах

Якщо у потерпілого підозра на перелом, забезпечте нерухомість ураженої кінцівки. Для цього використовуйте шини або імпровізовані засоби (наприклад, дошки, палиці). Шину слід закріпити так, щоб вона охоплювала суглоби вище і нижче місця перелому. Якщо перелом відкритий (з видимою кісткою), спочатку зупиніть кровотечу, а потім накладіть стерильну пов'язку навколо рани.

Допомога при ударах і розтягненнях

При ударах або розтягненнях прикладіть до ураженого місця холодний компрес на 15-20 хвилин кожні 1-2 години протягом перших 48 годин. Це допоможе зменшити набряк і біль. Після цього застосовуйте теплі компреси для покращення кровообігу. Забезпечте спокій ураженій ділянці і, при необхідності, використовуйте еластичний бинт для підтримки.

Надання допомоги при утопленні

Якщо потерпілий не дихає, після витягнення з води розпочинайте СЛР. Видаліть воду з дихальних шляхів, перевернувши потерпілого на бік і обережно натискаючи на грудну клітку. Потім переверніть його на спину і розпочніть серцево-легеневу реанімацію за стандартною схемою. Викликайте швидку допомогу негайно.

Надання допомоги при втраті свідомості

Якщо потерпілий втратив свідомість, але дихає, покладіть його на бік у стабільне положення. Це допоможе запобігти задушенню в разі блювоти. Перевіряйте дихання і пульс до прибуття медиків. Якщо потерпілий перестав дихати, розпочніть СЛР.

Надання допомоги при укусах тварин і комах

Якщо потерпілого вкусила тварина, промийте рану теплою водою з милом і накладіть стерильну пов'язку. Зверніться до лікаря для профілактики інфекцій. При укусах комах видаліть жало (якщо є) і прикладіть холодний компрес для зменшення набряку. Якщо виникають ознаки алергічної реакції (наприклад, утруднене дихання, набряк обличчя), негайно викликайте швидку допомогу.

Надання допомоги при отруєннях

При підозрі на отруєння негайно викликайте швидку допомогу. Якщо відомо, чим отруївся потерпілий, повідомте про це медиків. Не намагайтеся викликати блювоту, якщо це не рекомендовано медичними працівниками. Якщо отруєння сталося через вдихання токсичних речовин, винесіть потерпілого на свіже повітря.

Психологічна підтримка потерпілого

Психологічна підтримка також важлива при наданні першої допомоги. Залишайтеся спокійними, говоріть з потерпілим, пояснюйте свої дії і запевняйте його, що допомога вже викликана. Це допоможе знизити рівень стресу і полегшити стан потерпілого.

Коментарі

Меню
Зареєструйтесь на нашому сайті

і отримайте 5 грн. на свій бонусний рахунок!

Зареєструватись
Аукціон завершено
хвилин
секунд
Обрано
Додати
Аукціон завершено
Приховати параметри
Усі параметри
Ви дійсно бажаєте видалити сторінку?