Каталог
Усі категорії

10 порад що робити під час пожежі

29 червня 2024 12

1. Зберігайте спокій

Паніка може призвести до помилкових дій, які можуть погіршити ситуацію. Коли ви помічаєте пожежу, спробуйте зберегти спокій і діяти раціонально. Глибоко вдихніть і зосередьтеся на завданнях, які вам потрібно виконати для власної безпеки та безпеки оточуючих.

2. Викликайте пожежну службу

Негайно зателефонуйте за номером 101 (в Україні) і повідомте оператору своє місцезнаходження, характер пожежі та наявність людей у будівлі. Намагайтеся говорити чітко та спокійно, надаючи всю необхідну інформацію, щоб пожежники могли якнайшвидше прибути на місце.

3. Сповіщайте інших

Якщо це безпечно, попередьте інших про пожежу. Ввімкніть сигналізацію, якщо така є, або голосно кричіть "Пожежа!" для залучення уваги інших людей. Це допоможе швидше евакуювати всіх з будівлі і запобігти паніці.

4. Використовуйте найближчий вихід

Швидко покиньте будівлю, використовуючи найближчий вихід. Уникайте використання ліфтів, оскільки вони можуть зупинитися або втратити живлення під час пожежі. Якщо двері закриті, перевірте їх на наявність тепла тильною стороною руки, перш ніж відчинити. Якщо двері гарячі, шукайте інший вихід.

5. Тримайтеся низько

Дим та токсичні гази піднімаються вгору, тому під час евакуації тримайтеся ближче до підлоги. Якщо дим густий, пригніться або повзайте, щоб уникнути вдихання диму. Це допоможе вам зберегти ясність мислення і знайти шлях до виходу.

6. Закривайте двері за собою

Закриття дверей за собою допоможе стримувати поширення вогню і диму. Це може дати додатковий час для евакуації інших і прибуття пожежних. Якщо ви залишаєте кімнату, переконайтеся, що двері зачинені, але не заблоковані, щоб інші могли евакуюватися.

7. Використовуйте вологу тканину

Якщо вам потрібно пройти через задимлену зону, прикрийте рот і ніс вологою тканиною або рушником. Це допоможе зменшити вдихання диму і токсичних газів, що може бути вирішальним для вашого виживання під час евакуації.

8. Якщо вихід заблокований

Якщо ви не можете покинути будівлю через блокування виходів, залишайтеся в кімнаті. Закрийте двері і заблокуйте щілини під дверима мокрими рушниками або одягом, щоб запобігти проникненню диму. Сигналізуйте про своє місцезнаходження з вікна або використовуйте телефон для виклику допомоги. Намагайтеся залишатися біля вікна, щоб рятувальники могли вас побачити.

9. Використання вогнегасника

Якщо пожежа невелика і ви знаєте, як користуватися вогнегасником, спробуйте загасити вогонь. Пам’ятайте про принцип P.A.S.S. (Pull, Aim, Squeeze, Sweep): висмикніть чеку, спрямовуйте сопло на основу вогню, натисніть на важіль і розмахуйте соплом з боку в бік. Використовуйте вогнегасник лише тоді, коли ви впевнені, що зможете безпечно це зробити.

10. Після виходу з будівлі

Після евакуації відходьте на безпечну відстань від будівлі. Не повертайтеся в будівлю, поки пожежники не дадуть дозволу. Надайте інформацію пожежникам про можливу наявність людей всередині будівлі. Це допоможе їм швидше і ефективніше проводити рятувальні роботи.

Коментарі

Меню
Зареєструйтесь на нашому сайті

і отримайте 5 грн. на свій бонусний рахунок!

Зареєструватись
Аукціон завершено
хвилин
секунд
Обрано
Додати
Аукціон завершено
Приховати параметри
Усі параметри
Ви дійсно бажаєте видалити сторінку?